Toegankelijkheid

Skip to main content

Status Wet Toekomst Pensioenen (update van Abel Nijdam)

>Hoewel er veel is vergaderd door de Tweede Kamer over het wetsvoorstel en er zelfs vier wijzigingsvoorstellen zijn verwerkt is de kern van het wetsvoorstel overeind gebleven. U zult er als gepensioneerde de eerstkomende jaren niet veel van merken, uw pensioenuitkering blijft in 2023 zoals die nu is. Elk najaar bekijkt het ABP de financiële mogelijkheden dienaangaande opnieuw. In een eerstvolgende EERVOL zullen we de hoofdpunten van de nieuwe wet nog eens samenvatten. En overigens geeft ook het voorwoord van onze KVEO voorzitter in EERVOL 7 al een goed beeld van de achterliggende overwegingen en wat u kan verwachten.

Inmiddels werken de sociale partners met het ABP aan een transitieplan voor de overgang naar een nieuw pensioencontract in 2026. Uw KVEO-vertegenwoordiger bij het ABP is deelnemer in de werkgroep Nieuw Pensioen Contract (NPC) die door het verantwoordingsorgaan ABP is opgericht. Ook worden we langs die weg tijdig geïnformeerd over de contractonderhandelingen tussen de sociale partners en het ABP (als uitvoerder) in de Pensioenkamer. Zo kan de KVEO rechtstreeks voor uw belangen opkomen in de komende jaren. Als bestuurslid pensioenen wordt ik van diverse kanten benaderd met vragen over de rechtsgeldigheid van de wet waarin de overdracht van de militaire pensioenen indertijd (2001) aan het ABP is geregeld. De vakbonden hebben toen met die wet ingestemd.

De >KVEO is daar nooit bij betrokken geweest. De GOV/MHB, waarbij ook KVMO en NOV zijn aangesloten heeft een uitstekende reactie gepubliceerd die u achter deze link kunt vinden.

De KVEO kan zich goed vinden in deze reactie. Bovendien: de KVEO heeft wel direct invloed op de pensioenuitvoering, maar niet op de arbeidvoorwaarden; Arbeidsvoorwaarden en het pensioencontract zelf zijn een verantwoordelijkheid van de vakbonden. Uiteraard houden wij wel de vinger aan de pols, ook via onze contacten met de collega belangenbehartigers. 

Tot slot wil ik u niet onthouden dat de laatste koopkrachtberekeningen volgens DNB en andere organisaties over het toekomstige pensioenstelsel positief zijn. Dat wil zeggen dat er een goede kans is dat we er met het nieuw pensioenstelsel op vooruit gaan. Natuurlijk moet daaraan toegevoegd worden ‘geen garanties voor de toekomst’.