Van/over Rayon 05 Oost-Veluwe

Openlucht-Grasborrel op 3 augustus 2021.

Onze vaste kazernelokatie is nog steeds out of bounds verklaard en de stap naar een horeca-alternatief hebben we nog niet gezet zodat we het toch weer aangedurfd hebben om op 3 augustus een openlucht-bijeenkomst te organiseren in de ruime tuin in Beekbergen van de plaatsvervangend Rayonofficier, Anne Schiebaan. Als oud-geestelijk verzorger beschikt Anne over uitstekende contacten met de hogere echelons dus vertrouwden we op goed weer en dat kwam helemaal uit.

Op het grote grasveld bij de vijver kwamen ruim 20 leden van onze traditionele KVEO/KVNRO-maandborrel bijeen en aan de enthousiaste onderlinge (Covid-) begroetingen kon je zien dat iedereen dit in de afgelopen maanden erg gemist had. De Rayonofficier heette iedereen van harte welkom en herinnerde er aan dat wij op 14 augustus 2020 hier ook al bijeen waren geweest. Toen dacht een ieder nog dat deze openlucht-bijeenkomst éénmalig zou zijn en dat we daarna weer snel naar de warme en gezellige Winckeweiertbar op de kazerne zouden terugkeren. Wie had toen kunnen denken dat we een jaar later nog steeds met die ellendige coronamaatregelen zouden zijn opgescheept en het einde is nog steeds niet in zicht.

Om toch de vertrouwde ‘kazernesfeer’ wat te benadrukken, was de Nederlandse vlag gehesen maar die vlag had nog een ander doel: na een korte inleiding, meldde Rayonofficier Willem Geense, dat er in de afgelopen paar maanden vijf trouwe leden zijn overleden; sommigen wel zeer onverwacht. De Rayonofficier noemde de vijf overledenen één voor één en gaf er ook een korte persoonlijke toelichting bij. Sommigen van deze leden waren niet alleen ‘borrelvrienden’ geweest maar was er ook sprake van vriendschappen voor het leven. Na nogmaals de vijf namen plechtig te hebben opgelezen, liet de plaatsvervangend RO, geassisteerd door één van de aanwezigen, de Nederlandse driekleur halfstok hijsen waarna de groep een minuut stilte in acht nam ter overdenking en- nagedachtenis.

Voor alle deelnemers waren er voldoende stoelen neergezet maar om de één of andere reden werd dit kennelijk als te ‘soft’ gezien en bleef iedereen de hele borrel dapper staan. Tja, als we dit vooraf geweten hadden..

Omdat iedereen zijn- of haar eigen drankjes had meegebracht, waren er aan deze grasborrel voor de deelnemers verder geen kosten verbonden.

De geserveerde hapjes konden nog uit de financiële reserves van het Rayon worden betaald.

Anne Schiebaan en zijn echtgenote Corrie werd natuurlijk lof toegezwaaid voor het ter beschikking stellen van alle faciliteiten, inbegrepen de overdekte en ingerichte ruimtes voor het geval dat… .Omdat de gastheer al vooraf had aangegeven niet – zoals vorig jaar – met een fles wijn te worden bedankt, had een kleine delegatie uit de borrelgroep voor Corrie Schiebaan een mooi bloemstuk meegebracht.

De bijeenkomst verliep verder ‘als vanouds’ en uit de enthousiaste reacties kon na afloop worden opgemaakt dat de bijeenkomst in een grote behoefte had voorzien.

Hoe zit het met de oktoberborrel ?

Een zeer begrijpelijke vraag maar met het steeds wisselende ‘Coronabeleid’ valt geen zinnig woord te zeggen over de mogelijkheden voor terugkeer naar de Koning Willem III-kazerne. Vandaar dat het Rayon in ieder geval ook de volgende contactborrel zal laten plaatsvinden in de openlucht in de tuin van de familie Schiebaan in Beekbergen.

Willem Geense en Anne Schiebaan