Toegankelijkheid

Skip to main content

GEESTELIJK WELZIJN

WIJ ZIJN OP ZOEK NAAR U!

GEESTELIJK WELZIJN


ZINGEVING

Het zoeken naar zin of betekenis in je eigen leven is de voornaamste kracht of drijfveer van ons mensen tijdens onze gang door het leven. Dat geldt in het bijzonder voor de fase in het leven van de mens van 70+, waarin de dagelijkse vraag naar zin en samenhang een uitvergroting ondergaat en op het tot nu geleefde leven wordt betrokken. Wat is de eigen zin van ouder worden en van oud zijn, is een vraag die steeds pregnanter aan de orde wordt gesteld. Zin geven doen we allemaal en altijd. Zo houden we structuur in ons leven en dat is nodig in een complexe samenleving. Zingeving is van groot belang in verband met alles wat er heden ten dage op ons mensen afkomt. Eigen regie wordt daarbij steeds belangrijker. Mentaal goed en geestelijk krachtig ouder worden is intussen een verlangen van iedereen. Het is mijn ervaring dat veel ouderen er ook zin in hebben om een eigen weg te zoeken en te gaan bij het ouder worden. Het bieden van informatie over relevante thema’ s kunnen hier de eigen regie versterken en richting geven aan krachtig ouder worden. Leidend principe is voor mij als adviseur Geestelijk Welzijn ouderen niet negatief problematiserend (vanuit eenzaamheid en hulpverlening), maar positief validerend (vanuit empowerment, eigen bronnen, waardigheid, zingeving) te benaderen.

EENZAAMHEID

Als speerpunt is door het bestuur KVEO aan de adviseur Geestelijk Welzijn het probleem ‘eenzaamheid’ meegegeven. Eenzaamheid is een hoofdprobleem in de huidige samenleving  en speelt ook binnen de rayons van de KVEO. Toch spreekt paradoxaal genoeg niemand er over. In juni 2023 heeft de adviseur Zorg en Welzijn in Eervol een heel artikel gewijd aan ‘Eenzaamheid; een verborgen probleem?’. Op mijn rondreis langs de rayons besteed ik aandacht aan dit thema. Daarbij komen verschillende aspecten aan de orde én de vraag: hoe kunnen we voorkomen dat mensen binnen (en buiten) het rayon vereenzamen. Bewustwording en informatie uitwisseling tussen de leden ondergetekende kunnen leiden tot waardevolle inzichten en initiatieven.


De adviseur Geestelijk Welzijn is een ‘linking pin’ tussen bestuur en rayons en treedt hierbij ook wel in goed overleg met de vicevoorzitter KVEO.

De adviseur Geestelijk Welzijn treedt niet op als zorgverlener maar kan wel een ondersteunende rol spelen bij vragen of problemen.

Voor vragen, info, suggesties  en dergelijke is Wim in ’t Hout bereikbaar via:

 

Wim in 't Hout

Geestelijk Welzijn
Contact via e-mail

OVER DE ADVISEUR

Wim in ’t Hout, lkol-gv b.d. heeft diverse functies binnen de KL vervuld is in het MHAM, MRC en op het NLVi interservice werkzaam geweest. Twee maal is hij uitgezonden op missie naar voormalig – Joegoslavië. De eerste keer in VN – verband, de tweede keer voor de NAVO.

Na zijn FLO in september 2007 is hij werkzaam geweest op de Politie academie en bij het KLPD (tegenwoordig Nationale Politie). Zowel binnen defensie en politie als binnen de kerk (predikant) heeft Wim met de bovenstaande themata te maken gehad en daarmee ervaring opgedaan.


POPUP VENSTER

NULDELIJNS

Versie: 2.0, 22 febr 2022

Wat is nuldelijnsondersteuning?

Soms heb je iemand nodig die helpt om weer wat overzicht te krijgen. Dat hoeft niet meteen een hulpverlener te zijn. Voor een goed gesprek of voor ondersteuning kun je ook terecht bij een vrijwilliger. Dit zijn de nuldelijnsondersteuners. Deze nuldelijnsondersteuners zijn verbonden aan een uw (veteranen) organisatie of een Veteranen Ontmoetings Centrum (VOC) of een centrum met een andere naam maar met hetzelfde doel.

Het nuldelijnsondersteuningssysteem is landelijk dekkend en 24/7 bereikbaar, en is er voor veteranen, oorlogs- en dienstslachtoffers en/of hun relaties. Bovendien is intern afgesproken dat postactieven, die geen veteraan zijn en contact zoeken met een Nuldelijnsondersteuner van de KVEO, ook worden geholpen. De nuldelijnsondersteuner kan je helpen met een goed gesprek, een luisterend oor of een arm om je schouder bieden, maar kan je ook – als dat nodig blijkt – op een juiste wijze begeleiden naar professionele hulpverlening.

Hoe komt u in contact met een nuldelijnsondersteuner van de KVEO:

Het bestuur van de KVEO heeft zich beraden over de manier waarop de nuldelijnsondersteuning binnen de KVEO, met behoud van de eigen identiteit van de KVEO, gestalte moet krijgen. Dat heeft er toe geleid dat er nu 2 nuldelijnsondersteuners zijn, te weten Bernard Schutte, 0546-567840 of 06-15057809, mail: , tevens coördinator en Frans Dirks, 06-53719668, mail: . Zij zijn benaderbaar voor ieder KVEO lid.

Andere contactmogelijkheden:

  • Via het Veteranenloket of telefonisch 088 – 334 00 00
  • Via een van de Samenwerkende Veteranen Ontmoetings Centra
  • Via een van de organisaties aangesloten bij het Veteranen Platform
  • Via de Digitale Sociale Kaart of één van de vier NOS-regio’s: