Skip to main content

ARTIKELEN RAYON 09 | LIMBURG ZUID

R09 | In Memoriam Leo Hendrikx

Gepubliceerd: 07 april 2023

In Memoriam Leo Hendrikx

kveo r09 im leo hendrikxFoto © Ten Haaf

Op zondag 2 april 2023 overleed kapitein-vlieger buiten dienst Leo Hendrikx op 99-jarige leeftijd. Hij was een van de laatste nog levende Engelandvaarders. Bovendien was hij de oudste nog levende vlieger van de luchtmacht, die tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft gevlogen.

Leo werd geboren in 1924 in Horn (L) en zag in 1940 op 16-jarige leeftijd hoe de Duitse bezetters zijn dorp binnenmarcheerden. Hij maakte daarop met vrienden een plan om naar Engeland te vertrekken zonder hun ouders daarvan in kennis te stellen, hetgeen zij pas deden enkele dagen na hun vertrek door hen eenvoudigweg een brief te sturen. Daar zou hij zich dan aansluiten bij de Nederlandse krijgsmacht. Na een lange reis via Frankrijk, Spanje, Portugal en Curaçao kwam Leo in Canada terecht. Daar kreeg hij een militaire basistraining van 3 maanden waarna hij in 1942 per schip vertrok naar Groot-Brittannië. Daar werd hij als Airman Second Class opgeleid tot jachtvlieger op de Spitfire en werd ingedeeld bij het 322 Squadron.

Op 1 april 1945 werd hij door Duits luchtafweergeschut neergehaald. Hij liep daarbij ernstige verwondingen op. Hendrikx werd na de crash gevangen genomen door de Duitsers, maar werd 2 weken later door de Canadezen bevrijd. “Op vrijdag de 13e, mijn geluksdag”, zei hij daar 5 jaar geleden over tegen de Defensiekrant.

Voor zijn optreden tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Leo gedecoreerd met het Kruis van Verdienste en het Ereteken voor Orde en Vrede. Verder is hij onderscheiden met het Oorlogsherinneringskruis en het Verzetsherdenkingskruis. Van de Britse overheid ontving Leo de “1939 to 1945 Campaign Star” en de “France and Germany Star”. In 2018 nog ontving hij het Draaginsigne Gewonden.

Na de oorlog vloog Hendrikx nog 3 jaar bij de luchtmacht onder meer in voormalig Nederlands Indië met 322 Squadron. Hoewel hij het goed naar zin had bij de luchtmacht wilde hij toch gaan studeren. Als landbouwingenieur werd hij aangenomen als manager bij Heineken en kwam in die functie met zijn gezin op diverse plaatsen in de wereld terecht om als deskundige en zeer capabele regelaar zaken op orde te stellen. Tot 1955 vloog hij als gastvlieger nog regelmatig in de Spitfire en de Gloster Meteor.

Leo was met grote regelmaat aanwezig bij de bijeenkomsten van de KVEO en de in 1983 door een aantal gepensioneerde officieren van AFCENT spontaan opgerichte Oud Officieren Kring. Daarnaast was hij actief voor Probus. Als gastspreker, ook bij andere organisaties, vertelde hij graag en inspirerend over zijn oorlogservaringen. Daarbij schuwde hij het maatschappelijk debat niet, met name over de lessen die we kunnen leren.

We herinneren hem als een bescheiden en aimabel mens. Na het overlijden van zijn geliefde Etje in 2008 heeft hij nog tot 2020 heel gelukkig samengewoond in Heel met de weduwe van een bevriend echtpaar, die echter in 2020 als een van de eerste corona-patiënten op 94-jarige leeftijd overleed. Hij besloot om nog een keer te verhuizen naar een kleinschalig woonzorgcentrum in Heythuysen, waar hij de beschikking kreeg over een mooi gelegen appartement op de begane grond waar hij een uitstekende en liefdevolle verzorging ontving. Zijn aanwezigheid tijdens de onthulling van het “Monument of Tolerance” in Haelen op 17 november 2022 was een van zijn laatste publieke optredens.

Leo is voor ons een toonbeeld van moed, doorzettingsvermogen en betrokkenheid. Als we iets van hem kunnen leren is het dat commentaar leveren langs de zijlijn erg gemakkelijk is. Niet afzijdig blijven maar aanpakken, doen wat je moet doen, zelfs met gevaar voor eigen leven. Leo was zo iemand. Moge zijn voorbeeld een leidraad zijn voor huidige en toekomstige generaties.

Ton Hermes en Ben Roncken

LINK naar NOS-item

LINK naar item op defensie.nl